Versenyleírás

MEGAVERS A DIASZPÓRÁBAN 7
Külhoni tehetségkutató verseny

Főszervező: Szenthe Anna
Diaszpóra Tanács Kanadai Elnöke

 

A Költészet Napja alkalmából, egy szolnoki kezdeményezés mintájára, már hetedik éve szervezünk tehetségkutató versenyt a tengerentúli diaszpórában élő magyar származású, vagy magyar nyelvet beszélő fiataloknak, melynek célja, hogy a diaszpórában népszerűsítsük a magyar klasszikus és kortárs költők műveit, a magyar nyelv használatára ösztönözzük a külhonban élő fiatalokat és a verseken keresztül segítséget nyújtsunk a magyar szép beszéd ápolására, kultúra terjesztésére.
A szolnoki Megavers rendezvény országos és megyei szinten több, mint tiz évig aratott óriási sikereket, de a pandémia miatt a program megszakadt. A szolnoki versenyben a szereplők nyilvános televíziós adás formájában vállalták a megmérettetést a verset szerető közönség előtt. Ezt megelőzően a fiatalok youtube-ra feltöltött versmondással nevezhettek a versenybe, melyet egy szakszakmai zsűri válogatott ki és juttatta tovább a döntőbe a versenyzőket, miközben a közönség is szavazhatott egy-egy továbbjutóra. A nyerteseket értékes díjakkal jutalmazták.

A diaszpórában rendezett Megavers verseny ötlete abból a lehetőségből adódott, hogy youtube-ra feltöltött felvétellel lehetett a versenybe nevezni, igy az internet segitségével leküzdhetjük a távolságok ás a pandémia okozta problémákat, bevonhatjuk a szülőket, felkészitő tanárokat és ezzel nem csak a nevezés de az előkészületek is fontos szerepet kaptak az iskola és a család életében.

A Megavers a Diaszpórában versenyre nevezett fiatalok hamarosan már hetedik éve mérettetik meg magukat. Erre a versmondó versenyre magyar származású vagy a magyar nyelvet beszélő fiatalok jelentkezhetnek, 4 éves kortól 30 éves korig. A Dél Ontárióban rendezett versmondó verseny, melyet a helyi iskolák szerveznek jó alapja lett a Megaversnek. Általában a kötelező verseket úgy szabjuk meg, hogy azok átfedjék a dél ontarioi verseny kötelező verseit, ezzel is könnyitve a benevezőknek. A Megavers a Diaszpórában sikeres megrendezéséhez a szülők lelkesedése mellett igyekszünk a külhoni hétvégi iskolákat, civil szervezeteket is igénybe venni.

A Megavers menete:

Jelentkezési lapot online kell kitölteni a Kanadai Magyar Kulturális Tanács honlapján amit a programok és a Megavers fülek alatt találhatnak a benevezők.
Youtube videón egy kötelező és egy választott verset kell beküldeni, kivéve a 4-6 éves korosztálynak, akiknek csak egy választott verset kell felvenni.
Javasolt költők megnevezésével segítjuk a versválasztást, de igazábol bármelyik magyar nagy költőnk, vagy kevésbé ismert kortárs költőnk versét elfogadjuk. Az elődöntőbe beérkezett youtube videókat a szervezők és a fővédnök egymástól független és a végén összegezett pontozásos rendszerrel válogatja át. A jelentkezők számától függően az első 10-15 versenyző jut a döntőbe. A továbbjutókat e-mail-ben értesítjük. Névsorukat facebook oldalunkon is közöljük.
A döntőbe jutott versenyzők videóit egy magyarországi szakmai zsűri, Pozsgai Zsolt iró, rendező elnökletével, rangsorolja.

A zsűri tagjai:
Lutter Imre drámapedagógus, műsorvezető
Csete Bea műsorvezető, szerkesztő (MTV)
Bereki Anikó riporter (Kossuth rádió)
Zámbori Soma színművész
Jakab Gabriella nagykövet
Kancsár Orsolya és Varga Bálint szinészházaspár, igazgató, művészeti vezető, (Szegedi Pinceszinház)
Kovács Márton operaénekes

A zsűri által választott nyerteseket külön dijakkal jutalmazzuk, de a versenyben minden résztvevő érmet és oklevelet kap.
A diaszpórában élő szervezők és a versenyben résztvevő fiatalok, valamint hazai neves színészekből és szakemberekből álló zsűri és a közönség ezzel a rendezvénnyel kívánja megbecsülését kifejezni a magyar és egyetemes költészet értékei iránt.