Megavers a diaszpórában

A szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ és a Szolnok Televízió 2009-ben a költészet napja alkalmából tehetségkutató versenyt indított, melynek célja az volt, hogy a versszerető közönség tehetséges fiatalok értő tolmácsolásában élvezhesse a klasszikus és kortárs költők műveit. A rendezvény mintájára Kanadában 2016-ban rendeztük meg az első Megavers a Diaszpórában elnevezésű versenyt a kanadai magyar külképviseletek védnökségével. A kanadai magyar összetartás érdekeit figyelembe véve, a Költészet Napja alkalmából, a szolnoki kezdeményezés mintájára, tehetségkutató versenyt szerveztünk a tengerentúli diaszpórában (Kanada, Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Dél Amerika) élő magyar származású, vagy magyar nyelvet beszélő fiataloknak, melynek most is fő célja , hogy a diaszpórában népszerűsítsük a magyar klasszikus és kortárs költők műveit, ösztönözzük a külhoni fiatalokat és segítséget nyújtsunk a magyar szépbeszéd ápolására, kultúra terjesztésére A nagy sikerre való tekintettel a programot immár hatodszor hírdettük meg, Megavers a Diaszpórában 6 címmel.

Ebben az évben, az előző évekhez hasonlóan, több mint hetven nevezés érkezett s szervezőkhöz, lelkes gyermekek szavalataival. Nem lesz könnyű dolgunk a benevezésekből a kötelező és a választott versek előadása alapján 30 döntőbe jutott versmondót kiválasztanunk és továbbküldenünk a magyarországi szakmai zsűrinek, melynek elnöke Pozsgai Zsolt író, rendező. A zsűri tagjai Csete Beáta az MTV szerkesztő, műsorvezetője, Bereki Anikó és Náray Balázs a Kossuth rádió szerkesztő, műsorvezetői, Kancsár Orsolya és férje, Varga Bálint színészek, a Szegedi Pinceszinház igazgatója és művészeti vezetője, Zámbori Soma színművész, Molnár Györgyi színművész, Jakab Gabriella a Miniszterhelyettesi és Parlamenti Államtitkári Kabinet kabinetfőnöke és Kovács Márton operaénekes (Olaszország).

A verseny 2021 évi védnöke Dr. Vass–Salazar Mária nagykövet.

A döntőbe jutottak névsorát a Megavers a Diaszpórában facebook oldalunkon tesszük majd közzé. A nyerteseket is itt jelentjük be, akik az ősz folymán a helyi ünnepségeken személyesen vehetik majd át a jutalmakat. A távolélőknek a díjakat postázzuk. Minden résztvevő érmet és oklevelet is kap.

A szervezők