„Ez az összhang maga a nemzeti összetartozás…” mondta Edmontonban Potápi Árpád államtitkár

Március 18-a és 19-e  hétvégén tartotta a Kanadai Magyar Kulturális Tanács  éves gyűlését Calgaryban, melynek keretén belül a vezetőség részt vett az Összetartozás Táncegyüttes “Hova Indul ez a Vonat” című táncbemutatóján, majd jelen volt a helyi Magyar Házban szervezett fogadáson, melyet táncház követett.

Ezen a hétvégén a megemlékezés Calgaryban kezdődött ahol a KMKT meghívására vendégünk volt Potápi Árpád államtitkár és Csibi Krisztina a Magyarság Háza igazgatója. A vendégeknek sikerült bemutatni a KMKT támogatott Összetartozás Táncegyüttes “Hova Indul ez a Vonat” c. táncelőadását.

A KMKT a calgaryi Westin hotel KEG éttermében tatotta éves vezetőségi gyűlését, melynek fő témája a júniusban szervezendő  Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjprogram kanadai regionális zárókonferenciája volt. A vezetőség egyhangulag elfogadta a program megszervezését, melyet a Niagara Falls-i Magyar Házban június elejére tervezünk.

Másnap a KMKT vezetői az edmontoni magyar ház renoválása utáni megnyitóján vettek részt, ahol a szalagot államtitkár úr mellett a ház régi és új vezetői vágták el.

Itt került sor az országosan szervezett Petőfi poszter-kiállításra, mely anyagot a KMKT koordinálásával, az Ottawai Nagykövetség Kulturális Attachejának, Miklós Annának kezdeményezésére több mint tíz kanadai magyar közösséghez juttatunk el.

Az edmontoni magyar ház megnyitóján. teltház előtt emlékeztünk az  1848/49-es Forradalom és Szabadságharc eseményeire, hőseire.

Az ünnepségen  Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszédében elmondta, hogy “ a magyarság 1848. március 15-ét egy szívvel, egy lélekkel ünnepli, éljen bárhol a világban. Ez az összhang maga a nemzeti összetartozás, amely Háromszéktől Albertán át egészen Új-Zélandig meghatározza nemzetünket.”  Előadásában Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatónője a 2022 évi Tamási Áron emlékévről, az intézmény munkájáról és céljairól beszélt az edmontoni magyaroknak.

A vendégeket Szenthe Anna a Kanadai Magyar Kulturális Tanács és a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai regionális elnöke köszöntötte.

A Miniszterelnökség  Nemzetpolitikai Államtitkárságát képviselő  vendégek mellett az  Alberta szervezeti vezetők és a Kanadai Magyar Kulturális Tanács is jelen volt az ünnepségen .

Az 1848. március 15-i eseményekre emlékezve a 26. sz. Prohászka Ottokár cserkész csapat és a Szent Imre Magyar Iskola tanulói ünnepi műsorral készültek,  a műsorban egy calgary-i cserkész is fellépett.

A Petőfi poszter kiállítás méltó megemlékezése volt a költő születésének 200-ik évfordulójára.

Az ünnepségen elbúcsúztunk Szenthe Sándortól, aki több, mint harminc évi elnökség után mondott le az elnöki pozicióró és akinek munkásságát Potápi államtitkár úr elismerő szavai erősítették meg. Az Edmonton szervezetek nevében Vörös Sándor, az Edmontoni Magyar Kultúrkör új elnöke  köszönte meg Szenthe Sándor évtizedes,  áldozatos, kitartó munkáját.

A piros-fehér-zöld szalagot Potápi Árpád államtitkár úr, Szenthe Sándor tiszteletbeli konzul, az Edmontoni Magyar Kultúrkör volt elnöke és Vörös Sándor, az Edmontoni Magyar Kultúrkör új elnöke vágták el.