Vancouverbe is elindult a vonat

Az edmontoni és torontói sikeres bemutatókat követően október 6-án, Vancouverben is megrendezésre került az Összetartozás Táncegyüttes Hova indul ez a vonat?” című nagyszabású előadása, melyen több, mint 300-an emlékeztek meg és rótták le tiszteletüket az aradi vértanúk emléke előtt.

    

A Táncegyüttes a kanadai-magyar néptánccsoportok fellépőit vonultatta fel, első ízben bemutatva Magyarország történelmét, az 1848-as magyar szabadságharctól az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásáig, valamint Trianontól az 1956-os forradalomig és a mai Magyarországig, melynek középpontjában a hazától történő elvándorlás szerepelt.

Vörös Sándor ötlete és kezdeményezése alapján, Kádár Ignác és Nagypál Anett koreográfiájával, valamint a Zagyva Banda élőzenéjével, a diaszpórában élő magyarság egy igazán egyedülálló, kihagyhatatlan táncjátékának minősült.

Az előadás sikeressége abban rejlett, hogy azok a külhoni magyarok, akik az elmúlt 50 évben, itt Kanadában, a magyarságukat nem elfelejtve gyermekeiknek, unokáiknak átadták a magyar nyelv, kultúra és néptánc szeretetét, hogy továbbvigyék hagyományainkat és most, közülük felálló csoport segítségével életre hívják és összehozzák őket ennek a produkciónak a megalkotására.

fotó Sefel Kati és Szabó László

És mint tudjuk, támogatók nélkül nem jöhetett volna létre ez a sikeres rendezvény, ezért köszönet jár a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak, Potápi Árpád államtitkár úrnak és Szenthe Annának, a Diaszpóra Tanács kanadai regionális elnökének, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnökének a támogatásért.

Polgár Angéla
KCSP
Edmonton