Az Összetartozás Táncegyüttes Torontóban is sikert aratott

Torontóban is nagy sikerrel mutatta be az Összetartozás Táncegyüttes  azt az elvándorlásról szóló produkciót, melyet Vörös Sándor ötlete alapján, Kádár Ignác koreográfus “Hova visz ez a vonat” címmel készített.

A nemzeti összetartozás évében a kanadai magyar néptáncosok az Atlanti óceántól a Csendes óceánig összefogtak, hogy megalakítsák az Összetartozás Táncegyüttest. Az eredmény egy órás táncelőadás lett, amely a magyar nemzet történetét mondja el táncban, zenében és a költészeten keresztül az 1848-as forradalom és szabadságharctól napjainkig.

A produkció  történelmi képekben mutatja be Nagy-Magyarország felbomlását, majd a népvándorlás és a  be és kitelepítések történeteit, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc után Észak-Amerikába emigrált magyarság életét.  A zenét magyarországi neves zenészek alkották és egyes helyszíneken személyesen is fellépnek, kanadai népzenész kollégáikkal együtt.

A kanadai magyar összetartozást szimbolizáló elõadás a Kanadai Magyar Kulturális Tanács és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának, vagyis Potápi Árpád államtitkár támogatásával jöhetett létre.
Az előadáson részt vett dr. Miklós Anna Kulturális és Közkapcsolatokért Felelős Tanácsos, valamint Igaz Máté Árpád a Torontói Főkonzulátus ügyvivője akik  rövid beszédükben méltatták a kezdeményezést és a kanadai magyar összetartást.
A Kanadai Magyar Kulturális Tanács két vezetőségi tagja, Varga István regionális elnök és Bodnár Erika  kulturális igazgató képviselték szervezetünket.
A Kanadai Magyar Kulturális Tanács külön köszönetet mond a tehetséges táncosoknak és mindazoknak aki hozzásegítettek az előadás sikeréhez.
A torontói MAG TV jóvoltából az  előadásról az M1/M5 TV Agenda műsora is beszámolt.

fotók Szabó László