Gratulálunk a Magyar Vagyok Kanadában országos verseny minden résztvevőjének

Tegnap, április 10-én Zoomon tartottuk meg a Magyar Vagyok Kanadában két fordulós országos vetélkedőt .  A verseny ötlete a tavaly tavasszal megtartott Ki tud többet Magyarországról vetélkedő volt. A hétvégi iskolák tanáraival egyeztetve egy olyan tananyagot dolgoztunk ki mely a  verseny alapjáúl szolgált. A felkészitő anyag összeállításáért a tanárok közül kiemelt köszönet illeti Székely Flynn Kingát, Bauer Izabellát , Bulatko Erikát és Parti Margitot.

A verseny előkészítő anyagának és a verseny lebonyolításának támogatója a Nemzetpolitikai Államtitkárság, azon belül is Potápi Árpád államtitkár és Pirityiné Szabó Judit főosztályvezető voltak. A Magyarországról rendelt tankönyvek Kanadába juttatásához külön köszönetet kell mondanunk  a Magyarság Házának.

A verseny eredeti ötletgazdái Szenthe Anna az MDT kanadai regionális elnöke, a KMKT elnöke és dr. Bodnár Gergely az ottawai magyar nagykövetség konzulja, Magyar Közösségi Diplomata.

Azokat a tanulókat, akik nem járnak magyar iskolába, vagy nem tudtak bekapcsolódni a tananyagba, tavaly szeptembertől a KMKT online iskolájában Parti Margit tanárnő oktatta. Az online iskola sikere, ahol hétvégenként a negyvenes létszám sem volt szokatlan, mindannyiunkat meglepett, ezért szeptembertől ismét folytatjuk a távoktatást,

A diákok  egy  kizárólagosan a versenyre készült, szakmailag kiválóan elkészített,  internetes felkészítő anyag segítségével, Kahoot programban gyakorolhatták  és ellenőrizhették tudásukat. A gyakorlásért pontszámot gyűjthettek, amit magukkal hoztak a versenyre.  Ezekhez a pontokhoz adta a zsűri a helyesen megfelelt kérdésekért kapott pontokat.

A verseny két csoportban zajlott. Először a 7- 9 éves korú versenyzők mérették meg magukat. Ők tizenketten versenyeztek,  Montreáltól Edmontoning, Torontótol az Egyesült Államokig. Bátorságukért és felkészültségükért külön gratulálunk nekik. Köszönjük a tanárok és a szülők kitartó segítségét is.

A csoportból   hatan jutottak a döntőbe:  Fazakas Félix, Fazakas Oszkár, Juhász Milán Botond, Székely Flynn Mihály, Zubovits Rae Anikó, Zubovits Rae Léla. Külön is gratulálunk nekik! A döntőben a versenyzőknek párbajszerűen villámkérdésekre kellett válaszolni. Így állapította meg a zsűri a helyezetteket, miszerint első helyezett Fazakas Oszkár (Ann Arbor, USA),  második helyezett Zubovits Rae Léla (Toronto), harmadik helyezett Zubovits Rae Anikó (Toronto) lettek. Szeretettel gratulálunk! Nagyszerű munka volt!

Az idősebb csoportban 35 jelentkezőből 25-en versenyeztek. Ebben a csoportban 10-15 éves korig vettek részt versenyzők, Ottawától Winnipegig, Windsortól Vancouverig. A zsűri a pontszámok alapján tíz versenyzőt juttatott a döntőbe: Buda-Gödri Olívia, Keresztúri Csongor, Krassay Rózsa, Nyírő Mátyás, Székely Flynn László, Karácsony Botond, Kovács Bence, Demeter Réka, Barta Emma, Szejke Márk személyében. Gratulálunk nekik!

Csak úgy, mint a fiatalabb csoport versenyében itt is párbajban, hirtelen halállal, vagyis egy kérdésre aki elöbb ad helyes választ, jutottak tovább a versenyzők. Végül is a versenyt Karácsony Botond  (Calgary) nyerte, a további helyzettek:  második Keresztúri Csongor (Hamilton), harmadik Demeter Réka (Ottawa), negyedik Buda-Gödri Olívia (Toronto) lettek.

Szívből gratulálunk minden versenyzőnek és külön a helyezetteknek.

Mindenki meglepetésére a diákok mindkét csoportban szinte hibátlanul tudták az anyagot és nagyon kevés kivétellel minden kérdésre helyesen válaszoltak.

A versenyre a KMKT weboldalán, elektronikusan lehetett jelentkezni. Minden jelentkező a Magyar Vagyok Kanadában egyénileg, Dobi Gábor (Toronto) grafikus által tervezett trikót és természetesen oklevelet kap majd.

A helyezettekre értékes jutalmak várnak.

Köszönjük a részvételt, a lelkes felkészülést. Itt szeretnénk megjegyezni, hogy az internet és a Zoom limitációja, valamint a technika adta lehetőségek miatt tudjuk, hogy a verseny nem volt zökkenőmentes. A legjobb szándék vezette a szervezőket és a zsűrit abban, hogy a versenyzők kitartó és szorgalmas felkészülése tovább lelkesítsen mindenkit, akkor is ha most nem ért el helyezést, hisz amit magyarságismeretből elsajátítottak azzal már eleve a versenyen kívül is gazdagabbak lettek, mi pedig annál büszkébbek vagyunk  a jövő kanadai magyarjaira.