Hetedik éve hirdetjük meg a  Megavers a Diaszpórában versenyt

A Kanadai Magyar Kulturális Tanács egyik kiemelkedő programja az immár hetedik alkalommal megrendezett Megavers a Diaszpórában, a tengerentúli fiatalok legnagyobb versmondó versenye, ahova a versenyzők a YouTube-ra feltöltött előadásukkal nevezhetnek.

A hétéves tradíció büszkén képviseli a tengerentúli diaszpórában élő versenyzők tehetségét, a szülők és tanárok áldozatos munkáját és a szervezők lelkesedését, hisz a verseny meghirdetésével mindenképpen elérjük célunkat, ugyan is a  versenyben résztvevő második generációs versenyzők Magyarországtól több ezer kilométerre magyar kortárs költők verseivel ismerkedhetnek meg, gyakorolhatják a magyar nyelvet, ápolhatják magyar gyökereiket. A versenyről büvebben itt olvashattok.

A verseny fővédnöke Vass-Salazar Mária Magyarország kanadai nagykövete.

A magyarországi szakmai zsűri munkája különösen értékes, hisz nem csak pártatlan helyezést eredményez, de a versenynek külön presztízst ad. A zsőri elnöke Pozsgai Zsolt iró, rendező, a  zsűri tagjai Lutter Imre drámapedagógus, műsorvezetõ, Csete Bea műsorvezetõ, szerkesztõ (MTV), Bereki Anikó riporter (Kossuth rádió), Zámbori Soma színművész, Jakab Gabriella nagykövet, Kancsár Orsolya és Varga Bálint szinészházaspár, igazgató, művészeti vezető, (Szegedi Pinceszinház) és Kovács Márton operaénekes az eredeti Megavers mentora.

A benevezési határidő 2022. április 11-e, a költészet napja. A jelentkezési online történik és itt tölthető ki.

Az Országgyűlés 2020. decemberében határozatban döntött arról, hogy a 2022-2023-as évet Petőfi Sándor emlékévvé nyílvánítja, ezért a Megavers kötelező verseit a költő műveiből állítottuk össze, ezzel emlékezve Petőfi születésének 200-ik évfordulójára.  A kötelező versek megegyeznek a dél ontárioi szavalóverseny kötelező verseivel és korosztály szerint  itt találhatók.

Ebben az évben is várjuk jelentkezéseteket! Ne felejtsétek a Megaversben minden résztvevő érmet és oklevelet kap, a helyezettek pedig értékes jutalmakat.

Szenthe Anna főszervező
MDT regionális elnök
KMKT elnok