A KMKT az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 65-ik évfordulójára emlékezett

A KMKT 2020 december óta szervezi, hogy az ezévi 1956-os Forradalom és Szabadságharc 65-ik évfordulóját méltóképpen ünnepli meg. A pandémia miatt nehéz volt tervezni, de egyben egyetértett a vezetőség. Megpróbáljuk Kanadát piros-fehér-zöld színekben pompáztatni, hogy minden magyar büszke legyen magyarságára és ezzel is emlékezzünk azokra akik 65 évvel ezelőtt életüket vesztették a szabadságért.
Március óta izgatottan vártuk október 23-át amikor olyan híres pontok fénylettek  piros-fehér-zöld színekben, mint az edmontoni High Level Bridge, a Niagara Falls , a wellandi Bridge 13 és a windsori városháza.
A méltó megemlékezés egyik fénypontjaként Szenthe Anna KMKT elnök üdvözletet kapott Justin Trudeau miniszterelnöktől, melyben miniszterelnök úr elismerte a magyar forradalom világjelentőségét, megemlékezve a Kanadába menekült 35 ezer magyarról.
 
 

A kivilágítás mellet a  KMKT vezetősége a 65-ik évfordulóra emlékezve a Niagarai Árpád Ház és a Magyar Alap vezetõségével a torontói Budapest parkban közösen  koszorúzta meg a hõsök emlékmūvét . A KMKT vezetõsége tagszervezetei és minden kanadai magyar nevében tisztelgett az 1956-os Forradalom és Szabadságharc hõsei elõtt. Szervezetünk elnöke Szenthe Anna és alelnöke, Szõke János, aki egyben a niagarai Árpád Ház elnöke is, felhúzták a torontói Budapest Parkban a nemzetiszínū zászlót, így emlékezve a 65 évvel ezelõtti magyar eseményekre.

     

A vezetőség nagy része részt vett a nemzeti szinekkel kivilágított Niagara vízesés előtti dél ontáriói megemlékezésen, ahol Szenthe Anna a KMKT elnoke is szólt az összegyűltekhez. Másnap a Wellandi Magyarok Nagyasszonya katolikus templomban Miskei atya tartott misét a hősök emlékére, ahol a KMKT vezetői is jelen voltak, majd délután ünnepi megemlékezésen és vacsorán vettek részt a niagarai Árpád Házban.

A tartalmas hétvégén saját költségű csapatépítésre is jutott idő. Szombat este közös  éttermi vacsorán vettünk részt vendéglátóink, a Szőke család jóvoltából.  Hétfőn pedig a vezetőség három tagja, Varga István, Bodnár Erika és Szenthe Anna bizonyította bátorságát, amikor is a közel 350 méter magas CN torony tetején tettek a torony körül sétát.

Köszönjük vezetőinknek, Szőke Margaretnek, Szőke Jánosnak, Bodnár Erikának és Varga Isvánnak a méltó ünnepi  megemlékezés szervezését.