Újrakezdés 2021

A Kanadai Magyar Kulturális Tanács feladatának tekinti, hogy mint ernyőszervezet összefogja és segítse Kanada szerte a magyar szervezeteket. A járvány kitörése lelasította azt a pörgő, vibráló lendületet, amiben a diaszpóra magyarjai napi szinten élték meg magyarságukat. Olyan programok lettek áldozatai a pandémiának, mint a Trianon100 emlékműsorok, az Összetartozás táncegyüttes „Elvándorlás” című táncos összeállítása, vagy a torontói Magyar Napok. Programjaink az online térbe szorultak, mint minden más. Online szerveztünk Néptánc Fesztivált, Versmondó versenyt, Amatőr Színjátszó Fesztivált. Természetesen még a virtuális térben való találkozásnak is nagyon örültünk, hisz minden rosszban van valami jó, mely azt jelentette, hogy a távolságokat így virtuálisan könnyebb volt leküzdenünk és távolabb élő érdeklődőknek is megnyithattuk ezeket a programokat.

Ezen sikerek ellenére azért nagyon vártuk a személyes találkozást, hisz egy személyes beszélgetés, vagy a jelenlévő közösség ereje sehogy sem pótolható. Bár még közel sem vagyunk kint a mélyvízből, vagy az oltások miatti védettség érzése, vagy csak az egyszerű türelmetlenség adja azt a bíztató erőt, mellyel egy „újrakezdési” hétvégét van merszünk megszervezni, elsősorban a KMKT vezetőinek, a Nyugat Kanada-i szervezetek vezetőinek, de mindenkinek, aki úgy érzi szüksége van a személyes kontaktusra, egymás bíztató szavaira, ötleteire, hogy hogyan induljunk tovább. Hogy tudjuk majd visszaállítani azt a lendületet, amiben a járvány kitörése előtt éltünk.

Szeretettel várunk mindenkit, akinek szüksége van egy kis bíztatásra és a közösség erejére.

Október 2-án az edmontoni Yellowhead Chateau Nova Hotelben délután 2-től mini konferenciát tartunk a résztvevő vezetőknek, ahol ismertetjük azokat a programokat, amikbe Kanada szerte várjuk a részvételeket.  Meghallgatjuk egymás aggodalmát, a kihívásokat és természetesen, hogy a pozitív hangnemet kövessük, az eddig elért eredményeket is. Ugyanitt a hotelben este 6-kor kezdődik a pezsgős fogadás, majd vacsora és tánc. A zenét a tehetséges vancouveri Hangcsórók együttes szolgáltatja.

Vendégünk lesz Őexcellenciája Vass-Salazar Mária nagykövet és Bodnár Gergely közösségi diplomata.

Vasárnap, október 3-án Bashaw településre invitáljuk vendégeineket, ahol délután egykor kezdődik az örökségi emléktábla avatás és az azt követő fogadás.